Οι Λιχουδιές των Γιορτών στο…Διατροφικό Μικροσκόπιο

5wvid1525437817401.jpg

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και τσουρέκι…δεν γίνονται. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού κλίματος και θα τα απολαύσουμε όλο αυτό το διάστημα, αλλά ας τα περάσουμε πρώτα μια γρήγορη ματιά από το διατροφικό μας μικροσκόπιο.

Μελομακάρονα

Πρόκειται για  το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων. Αποδίδουν περίπου 200-240 θερμίδες ανά κομμάτι, αλλά το σημαντικό τους πλεονέκτημα βρίσκεται στη θρεπτική τους αξία. Αλεύρι, μέλι, καρύδια, ελαιόλαδο είναι τα κύρια συστατικά των περισσότερων συνταγών, προσδίδοντας τα καρδιοπροστατευτικά  μονοακόρεστα και πολυακόρεστα  λιπαρά οξέα και τη βιταμίνη Ε. Επίσης,  η κανέλλα,  το ξύσμα πορτοκαλιού και το μοσχοκάρυδο, που συχνά χρησιμοποιούνται,  αυξάνουν την θρεπτική τους αξία προσφέροντας βιταμίνες C και Α. Ένα μικρότερο κομμάτι- μπουκίτσα μπορεί να  μειώνει τις  θερμίδες τους σε 80-100, εάν όμως εμπλουτιστούν με επικάλυψη σοκολάτας, τότε εκτοξεύονται  στις 280-320. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή που, ίσως,  κακώς περιορίζεται μόνο στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Κουραμπιές

Επίσης χαρακτηριστικό γλύκισμα αυτής της περιόδου. Αποδίδει 220-260 θερμίδες,  λίγο περισσότερες από το μελομακάρονο. Η χρήση  βουτύρου και ζάχαρης μειώνει τη θρεπτική του αξία, όμως οι ξηροί καρποί που περιέχει την βελτιώνουν. Αν είστε φανατικοί του κουραμπιέ, προτιμήστε ένα σε μικρό μέγεθος, καθώς αφενός δεν ξεπερνά τις 100 θερμίδες, αφετέρου μας  αρκεί για να πάρουμε τη γεύση του αγαπημένου μας γλυκού.

Δίπλες

Η θερμιδική τους αξία είναι μικρότερη από αυτή του μελομακάρονου (160-180 θερμίδες) και έχουν και αυτές το φανατικό τους κοινό. Επιλέξτε ελαιόλαδο, αντί για σπορέλαιο, όχι μόνο επειδή είναι ανθεκτικότερο στη θερμική επεξεργασία, αλλά και γιατί μαζί με τους ξηρούς καρπούς και το μέλι δημιουργείται ένα γλυκό που εκτός από την εξαιρετική γεύση,  προσφέρει βιταμίνες Ε, Α και C.

Τσουρέκι

Πρόκειται σίγουρα για ένα γλυκό που στις 160-180 θερμίδες του ανά κομμάτι μας προσφέρει, παράλληλα και ικανοποιητική θρεπτική αξία. Αλεύρι, αυγά, μαργαρίνη και ξηροί καρποί αποτελούν τα κύρια συστατικά του. Η μαργαρίνη, όπως και οι ξηροί καρποί, είναι εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ τα αυγά είναι πλούσια σε  πρωτεΐνες. Η βανίλια, το μαχλέπι και η μαστίχα που συχνά αποτελούν συστατικά του, βοηθούν  στην καλή λειτουργία του νευρικού και του πεπτικού μας συστήματος, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, αν είστε φανατικοί  αυτών με επικάλυψη σοκολάτας, προτιμήστε τη  μαύρη σοκολάτα, γιατί  προσφέρει υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο.

Φυσικά, ο τρόπος παρασκευής και η μεριδοποίηση μπορεί να τροποποιήσουν σημαντικά το θερμιδικό και θρεπτικό περιεχόμενο των εορταστικών αυτών λιχουδιών. Αν έχετε τη δυνατότητα, παρασκευάστε τα οι ίδιοι στο σπίτι σας, ώστε να  είστε σίγουροι για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείτε. Τέλος, να θυμάστε ότι ένα μικρό κομμάτι αρκεί για να πάρουμε τη γεύση που θέλουμε.

Καλές γιορτές!

×