Αν είσαι φοιτητής, μόλις έχεις ανασάνει από το άγχος της εξεταστικής, αλλά αν θυμάμαι καλά από τα δικά μου φοιτητικά χρόνια, ο πανικός μπορεί να επανέλθει τώρα που ξεκίνησε το νέο εξάμηνο, με νέα μαθήματα που για την ώρα σου φαίνονται δύσκολα και με καθηγητές που σου φαίνονται απόμακροι!
Τι να κάνεις για να τα βγάλεις πέρα με το άγχος και την ένταση ενόψει του νέου εξαμήνου; Απλά ακολούθησε τα παρακάτω 5 tips και η απόδοσή σου θα γίνεται όλο και καλύτερη…
- Αν μόλις κάθεσαι να γράψεις μία εργασία νιώθεις τον πανικό να σε κυριεύει, απλά καθησύχασε τον εαυτό σου λέγοντας δυνατά “Μην αγχώνεσαι, μπορείς να τα καταφέρεις!”… Όσο και αν σου φαίνεται αστείο, το να μιλάς στον εαυτό σου σε στιγμές άγχους βοηθάει πολύ!
- Αν οι ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες του πανεπιστημίου σε κάνουν να “πνίγεσαι”, ξεκίνα να κάθεσαι κοντά στην έξοδο για να νιώθεις την ασφάλεια ότι μπορείς να φύγεις οποιαδήποτε στιγμή. Αυτή ήταν μια συμβουλή που μου έδωσε η κολλητή μου στο 2ο έτος στο Πάντειο και σώθηκα. Όταν έμπαινα στην τάξη ένιωθα να πνίγομαι, να μην θυμάμαι ούτε τα βασικά. Από τη στιγμή που κάθησα κοντά στην πόρτα, λες και νέος αέρας φυσούσε στο μυαλό μου. Κάπως ηρέμησα.. Σε μένα έπιασε, δεν ξέρω, δοκίμασέ το!
- Για εκείνες τις ημέρες που το μυαλό σου ταξιδεύει (συμβαίνει σε όλους μην ανησυχείς) εγώ είχα εφαρμόσει ένα άλλο κόλπο. Ηχογραφούσα στο κινητό μου τη διάλεξη και την άκουγα το βράδυ, σε στυλ νανουρίσματος, στο κρεβάτι. Όχι ότι την άκουγα για να κοιμηθώ, αλλά ήμουν πιο χαλαρή και πιο έτοιμη να αφομοιώσω. Άσε που μπορείς να την ακούσεις όσες φορές και όποτε θες. Και ξέρεις.. η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως! Ωχ το μαμαδίστικο μου βγήκε!
- Βασικό χαρακτηριστικό κάθε φοιτητή είναι η αναβλητικότητα όταν έχει να κάνει κάποια εργασία ή να διαβάσει για κάποιο εργαστήριο ή πρόοδο. Εγώ μπορούσα να κάνω οτιδήποτε άλλο πέραν του διαβάσματος. Μέχρι και να βοηθήσω τη μαμά μου στο σφουγγάρισμα! Όλα μου φαίνονταν πιο χαλαρωτικά! Τι έκανα; Έλεγα οκ θα διαβάσω 15 λεπτά μόνο. Αυτό το 15λεπτο ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω να μπαίνω στο κλίμα του διαβάσματος. Καμιά φορά το 15λεπτο γινόταν 2ωρο. Όχι πάντα αλλά κάποιες φορές έπιανε:)
- Φρόντισε να ακολουθείς μία υγιεινή διατροφή και να κοιμάσαι καλά. Οι διαταραχές στον ύπνο και η κακή διατροφή είναι βασικοί παράγοντες επιδείνωσης του άγχους και της έλλειψης προσοχής. Για να βελτιώσεις ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις σου, μην παραλείψεις να πάρεις και το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής. Εμένα με έχει βοηθήσει απίστευτα πολύ στη δουλειά, που μέχρι πριν λίγο καιρό ξεχνούσα ακόμα και τα βασικά. Για τους φοιτητές δεν υπάρχει καλύτερο συμπλήρωμα διατροφής από το EVIOL Brain Function, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών Ginkgo biloba, φωσφατιδικής σερίνης, γλουταμίνης, τυροσίνης, αργινίνης, συμπλέγματος υδατοδιαλυτών βιταμινών Β και βιταμίνης Ε που βελτιώνουν τη μνήμη και τη γνωστική απόδοση, ενώ παράλληλα τονώνουν τη νοητική ικανότητα και τη συγκέντρωση!
- Να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνος σου. Μπορεί οι υπόλοιποι συμφοιτητές σου να δείχνουν ότι τα καταφέρνουν τέλεια αλλά πιθανότατα κάποιοι από αυτούς νιώθουν την ίδια πίεση με εσένα. Μην ντρέπεσαι, λοιπόν, και μην διστάζεις να μοιραστείς τα άγχη σου με τους φίλους σου και γιατί όχι να τους ζητήσεις να σε βοηθήσουν στην επόμενη εργασία σου! Γενικά το team work πάντα πιάνει!