Μικροθρεπτικά συστατικά καλούνται όλες εκείνες οι βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συναντάμε στα τρόφιμα και τα οποία θρέφουν το σώμα πρωταγωνιστώντας στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Δυστυχώς, στις αμερικανικές στατιστικές μελέτες φαίνεται ότι η πλειονότητα των ανθρώπων παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις κάποιων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμίνη Α, D, E, φυλλικό οξύ (Β9), Β12, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, κ.ά Αυτό συμβαίνει καθώς στην σημερινή εποχή οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν αποτυπωθεί και στην διατροφή, επιλέγοντας γρήγορα και θρεπτικά «κενά» φαγητά έτοιμου και «γρήγορου» φαγητού.
Έτσι λοιπόν, είναι υψίστης σημασίας να καταλάβουμε ότι η αξία των τροφίμων που καταναλώνουμε έγκειται στα θρεπτικά συστατικά θρεπτικά συστατικά που αυτά περιέχουν. Η επιλογή ποικιλίας θρεπτικά πλούσιων τροφών που θα καταναλώνονται καθημερινά, καθώς και ο σωστός συνδυασμός τους, είναι οι σημαντικότεροι παράμετροι που συμβάλλουν στην βέλτιστη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και κατ’ επέκταση στην ικανοποιητική κάλυψη των αναγκών μας σε αυτά.
Πως, όμως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι προσλαμβάνουμε το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών που μας προσφέρουν οι τροφές;
3 Tips για μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τις τροφές
- Επιλέγουμε τρόφιμα σύμφωνα με την εποχή που διανύουμε.
Η χωριάτικη σαλάτα, με την ντομάτα και το αγγουράκι της είναι σήμα κατατεθέν της ελληνικής μεσογειακής διατροφής και συνήθως είναι μία σαλάτα που την συναντούμε στα μαγαζιά αλλά και στα σπίτια όλο το χρόνο. Ωστόσο, έχετε παρατηρήσει ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ντομάτες έχουν πιο λαμπερό χρώμα, είναι πιο ζουμερές και η γεύση τους δεν συγκρίνεται με τις ντομάτες του χειμώνα; Ειδικά εάν έχει καλλιεργηθεί και σε κοντινή «ντόπια» περιοχή. Αυτό συμβαίνει καθώς η φύση έχει προνοήσει να προμηθεύει με θρεπτικά συστατικά και διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες τα φρούτα και τα λαχανικά που επιτρέπει να καλλιεργηθούν στη γη της κάθε εποχή.
Σήμερα η παγκόσμια αγορά προσφέρει όλων των ειδών τα φρούτα και τα λαχανικά όλο το χρόνο, κάνοντάς μας να ξεχάσουμε ότι οι συνθήκες καλλιέργειας και οι φυσικές προδιαγραφές ενός τροφίμου εξαρτώνται κατά μεγάλο μέρος από τις καιρικές συνθήκες. Έτσι, καταλήγουμε να τρώμε τρόφιμα εκτός εποχής, θρεπτικά φτωχότερα από τα αντίστοιχα που έχει να προσφέρει η εποχή που διανύουμε και να μην προσλαμβάνουμε το μέγιστο των βιταμινών και των αντιοξειδωτικών που έχουν να μας προσφέρουν.
Ένας μικρός «εποχιακός» οδηγός φρούτων και λαχανικών είναι ο εξής:
ΦΡΟΥΤΑ |
ΛΑΧΑΝΙΚΑ |
|
ΧΕΙΜΩΝΑΣ |
Γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, πορτοκάλια, ακτινίδια, αχλάδια, μήλα |
Κουνουπίδι, πράσο, καρότα, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, ραδίκια, σπανάκι, αντίδια |
ΑΝΟΙΞΗ |
Πορτοκάλια, μανταρίνια, φράουλες, |
Αγκινάρες, Ραπανάκια, σπανάκι, παντζάρι, μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι |
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ |
Βερίκοκα, καρπούζι, πεπόνι, νεκταρίνια, ροδάκινα, βανίλιες, κεράσια |
Ντομάτες, Αγγούρια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, φασολάκια, πιπεριές, μπάμιες |
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ |
Σταφύλια (τέλος καλοκαιριού αρχές φθινοπώρου), αχλάδια, μήλα, ρόδια, ακτινίδια, σύκα |
Ραπανάκια, πράσο, μπρόκολο, κολοκύθα, φρέσκο κρεμμυδάκι |
- Μαγειρεύουμε και τρώμε έξυπνα.
- Υψηλές θερμοκρασίες. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων είναι το σύντομο χρονικό διάστημα μαγειρέματος και η όσο το δυνατόν μικρότερη θερμοκρασία.
- Νερό. Καθώς οι περισσότερες βιταμίνες είναι υδατοδιαλυτές, διαλύονται δηλαδή μέσα στο νερό, καλό θα ήταν όταν μαγειρεύουμε σε νερό τρόφιμα, και πιο συγκεκριμένα φρούτα ή λαχανικά, να καταναλώνουμε μετά και το νερό, ως σούπα.
- Μεταλλικά αντικείμενα. Προσπαθούμε να μην ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα φρούτα, καθώς η λεπίδα του μαχαιριού καταστρέφει τις βιταμίνες. Το καλύτερο θα ήταν να μην χρησιμοποιούμε καθόλου το μαχαίρι, όπου αυτό είναι δυνατό. Αλλιώς η καλύτερη λύση είναι να χοντροκόβουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, και μάλιστα χρησιμοποιώντας ειδικά μαχαίρια, τα οποία στην λεπίδα τους έχουν μία επένδυση που εμποδίζει την επαφή του μετάλλου με τα τρόφιμα.
- Αέρας. Τέλος, και η επαφή των φρούτων και των λαχανικών με τον αέρα καταστρέφει μέρος των βιταμινών, γι’ αυτό καλό θα ήταν να καταναλώνουμε σύντομα, αν όχι κατευθείαν, τις σαλάτες και τα φρούτα, με το που τα ετοιμάσουμε.
- Κάνουμε τους κατάλληλους συνδυασμούς για μέγιστη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
- «Φυτικός» σίδηρος μαζί με βιταμίνη C, μηλικό οξύ και Β καροτίνη.
- Ασβέστιο και Βιταμίνη D.
- Φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12.
- Βιταμίνη C και Ε.
- Νάτριο και κάλιο.